Cv installatie

Een cv installatie is een installatie die vanuit één punt met 1 (of meerdere in cascade) verwarmingsbronnen, de gehele woning of het gehele gebouw  verwarmd. Het meest voorkomende installatiesysteem is een systeem met een aardgasgestookte warmtebron en in iedere ruimte een  radiator. De radiatoren staan via leidingen in verbinding  met de warmtebron (bijvoorbeeld en cv-ketel). Meestal zijn er meer dan twee radiatoren op een verwarmingstoestel aangesloten. De hoeveelheid radiatoren wordt bepaald door de benodigde warmte (energie) en het aantal ruimten dat moet worden verwarmd.

Er zijn natuurlijk nog meer onderdelen in de installatie  geplaatst dan alleen een cv-ketel en radiatoren. Deze onderdelen worden appendages genoemd.

Het water in de cv-installatie word verwarmd in het verwarmingstoestel  en stroomt via het leidingsysteem naar de radiatoren.Hierdoor worden de radiatoren warm en deze geven de warmte (energie) af aan de ruimte waarin ze staan opgesteld. Het water zal in de radiatoren afkoelen. Via het leidingsysteem stroomt het afgekoelde water terug naar het verwarmingstoestel.