ontstopping

Keuken afvoerputje ontstoppen

Een verstopte afvoer is altijd heel vervelend. Als loodgieter kom ik dit natuurlijk dagelijks tegen en het eerste wat de klant mij meestal verteld is dat ze alles al hebben geprobeerd. Maar is dit ook zo? Ik ga u proberen te helpen om te kijken of u inderdaad alles al heeft geprobeerd.

Benodigdheden voor het ontstoppen van een gootsteen:

 • Ontstopper (plomper)
 • Nat doekje of plastic
 • Emmer
 • Baking Soda

Als de rest van de riolering in  het huis gewoon doorloopt is het waarschijnlijk een plaatselijke verstopping. Begin met een simpele ontstopper. Deze ontstopper is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Plaats de zuignap op het afvoerputje en laat (als de bak volstaat) water in de zuignap lopen. Houd met een nat doekje of plastic de overloop dicht en maak met de ontstopper een plomp beweging. Herhaal deze handeling een paar keer. Als het een losse plaatselijke verstopping betreft zal dit voldoende zijn om de verstopping te verhelpen.Lukt dit niet dan heeft u te maken met een hardnekkigere verstopping.

En dan:

Onder in uw keukenkastje vind u de sifon oftewel een zwanenhals. Zet onder de sifon een emmer of een bak om het water op te vangen tijdens het losdraaien van de sifon.

Als u de sifon gedemonteerd heeft kunt u deze helemaal schoonmaken. Plaats daarna de sifon weer terug en let op dat de ringetjes niet worden weggegooid/spoelt tijdens het schoonmaken.In vele gevallen is het probleem hiermee verholpen.

Wat niet te doen:

Probeer het gebruik van chemicalien te vermijden. Dit kan uw afvoer aantasten en is slecht voor u en  het milieu.

En anders?

Als de leiding van voor tot achter is dichtgeslipt met vet zal er een machinale veren machine gebruikt moeten worden. De machine die wij gebruiken is een Ridgid K60 en met behulp van verschillende hulpstukken kunnen wij het vet los snijden met een vetsnij kop en/of een excentrische ketting klopper. Hierna zuigen we het loszittende vet eruit met onze zuigmachine.

Structureel baking soda gebruiken

Juist als uw afvoer goed doorloopt kunt u structureel baking soda aan de kook brengen en door uw afvoer gieten om deze schoon te houden en vet ophoping te voorkomen. Om een verstopping te verhelpen geeft dit meestal niet.

Ik ontstop een keuken afvoer putje met de rIdgid K60 veren machine  en zuig indien nodig met de vacuüm zuiger het overtollige losgekomen vet op.

 

Heeft u vragen, of opmerkingen? Laat dan onderstaand een reactie achter.

3 reacties

 1. Snelle service. Uitstekende kwaliteit van werken.
  Gaat pas weg als hij tevreden is. Werkt netjes en efficiënt.
  Zoekt u een loodgieter : Conijn.
  Aanrader..

 2. Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie. Mijn keuken afvoerputje raakte verstopt en ik wist er geen raad meer over. Gelukkig kwam ik dit artikel tegen en heb ik dit probleempje kunnen oplossen. Een flinke klus hoor, maar gelukkig is het al opgelost.

 3. Ik heb laatst ook het sifon onder de wasbak schoongemaakt. Hier zat veel afval in en dit heeft ook gezorgd voor de verstoppingen die ik de laatste tijd had. Vanaf nu ga ik mijn afvoer goed schoonhouden en regelmatig doorspoelen met soda.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment